Як святкують Великдень католики Здолбунова (фоторепортаж)

Як святкують Великдень католики Здолбунова (фоторепортаж)

Свято Воскресіння Христового характеризуються особливою радістю, тому що Воскресіння Христа є символом Його перемоги над гріхом і смертю.

Кожен католик, який бере участь у релігійному житті знає, як виглядає в костелі Велика Субота, яка завершує Пасхальне тридення і сам день Великодня.

Пасхальне тридення для Здолбунівських католиків завершилося вечірнім Великоднім служінням, яке передує ранковому, яке в свою чергу і символізує Воскресіння Христа. Цієї ночі увесь католицький світ збирається очікувати на прихід Ісуса, а саме на Його відродження від Смерті до Воскресіння. У цей пасхальний час вся Церква перебуває на молитві і слухає Божого Слова. Пасхальна Вігілія складається з таких частин: Літургія Світла, Літургія Слова, Літургія Хрещення, Літургія Євхаристії.

Як заведено, спочатку було освячення пасхальних страв: яйця, що символізує Воскреслого Господа, який вийшов з гробу; м’яса, яке вказує на істинного Агнця, який відкупив нас і приніс нам спасіння; паски, яка є знаком Воскреслого Христа, який є під видом хліба; сіль — є символом того, що Господь посилає нас сповіщати Добру Новину про спасіння та бути “сіллю землі”.

Після 18.оо розпочалася літургія Світла. У першій частині Пасхальної Вігілії, через використання в Літургії Пасхалу – великої пасхальної свічки, дуже виразно показано, що справжнім Світлом є Христос і присутність його світла між нами. Саме ця свічка запалюється першою від освяченого вогню і від неї вогонь роздається усім присутнім на Вігілії. Далі була Літургія слова, яка запросила усіх вірних насититися Божим Словом. Адже на столі Слова постало сім “страв” — сім читань зі Старого і Нового Заповіту, які змальовують перед нами найважливіші моменти від створення світу до Воскресіння Христа. Після кожного читання, як коментар до нього – була молитва і спів псалму. Основним моментом Літургії Слова є Євангеліє про Воскресіння Христа. Далі відбувалася Літургія Хрещення, де всі вірні відновлювали свій союз з Богом, складаючи ще раз обітниці Хрещення. Всі, що були у храмі тримали у руках запалені свічки. І може добре, що тримали, бо саме в цей момент, десь на 40 хвилин пропало світло, але це не завадило нам проводити Літургію. Цікаво чи то так хтіли привітати католиків і вимкнули світло чи це був просто збіг обставин – неполадки мережі?

Однак на момент Таїнства Євхаристії світло знову відновилось і дало змогу здобути єдність з Господом у світлі Євхаристії. На кінець Тіло Христа було перенесено до символічного Гробу Господнього, а всі вірні очікували Переможного Світанку.

І от, ранок неділі – розпочинається Резурекційна процесія. На чолі процесії – хрест з червоною стулою, яка символізує перемогу Христа над смертю, за ним фігура Воскреслого Господа. Головним у процесії, є Христос у Пресвятій Євхаристії. Пісні, які співаються під час процесії, виявляють віру у Воскресіння Христове і закликають приєднатись до пасхальної радості Церкви.

Далі відправляється урочиста Служба Божа і звучить секвенція:

Хай в радісне свято Пасхальної Офіри
Складають їй вірні дар палкої віри.
Відкупив овець всіх Агнець без пороку,
Поєднав з Отцем нас, вивів із мороку.
Смерть з життям зіткнулись, і в бою, о диво,
Вождь життя загинув, живий десь правдиво.
Розкажи, Маріє, що в путі зустріла?
Воскреслого Христа я сяйво узріла.
Господа живого бачила гріб пустий,
І ангельських свідків, полотно і хустки.
Вже воскрес Христос мій, Господь і надія,
А місцем спіткання буде Галілея.
Знаєм, що воскрес Ти, що це справжнє чудо,
Царю Переможцю, пробач свому люду.

І нарешті всі Вірні, які прийшли до костелу чують Добру Новину: “Христос воскрес! Воістину воскрес!”

Після Служби Божої був проведений конкурс «Великодні візерунки». Діти, які принесли свої вироби, змагалися в трьох номінаціях – найкраща великодня композиція, найкраща великодня писанка, найкращий великодній малюнок. Всі учасники отримали подарунки і потішили усіх присутніх.
  • Міра

    А чому в костелі нема ані хору,ані монахинь?Дякую за цікаві фото.Побачила дуже багато своїх знайомих православних)))))  Не розумію,як можна з такою легкістю переходити з однієї віри в іншу, перехрещуватися?Невже є недовіра своїм батькам,котрі хрестили вас в православній вірі??

    • Нагадаю вам, що ваші предки були язичниками. Як ви так легко стали “православною”? А хрестять людей взагалі в не свідомому віці. І надалі просто попереджую: наступні повідомлення не по темі – видаляю коментар та баню. Це стосується всіх.

    • peremogaj

      І католики і православні є християнами, в яких одна віра – віра в Бога. Так що ніхто нікуди не перехрещувався.І ще –  одне діло бути католиком, а друге діло вважати себе православним і не брати жодної участі в житті церкви.

    • Сусанна

      Шановна Міра!в кожного своя думка на цей рахунок,але віра в нас одна в Господа Бога нашого!А хто був за віросповіданням Христос??Католик чи православний?Чи хто було за віросповіданням Адам і Єва?Віра в Бога не потребує розподілу людей на релігії!І в костелі людей не перехрещують,а кожен іде за покликанням своєї душі!Ми всі християни!І всі брати і сестри як пише Святе Письмо!І повинні любити один одного! поважати один одного!Незалежно від віри і статусу!

  • Міра

    А чому це Ви збираєтесь видаляти коментарі,які Вам здалися не по темі???Давайте ще поговорим про те, що наші предки були мавпами )))))  Я дуже рада за католиків і поважаю чудове свято Пасхи.Чому Ви,шановний,,  не даєте мені право висловити свою думку?,На фото видно купку бабусь,корінних католиків, а решта людей,з якими я знайома – люди-кочівники,які міняють віру!!!!

    • Свою думку щодо конкретної церкви ви можете висловлювати у себе на сторінці вконтакті чи фейсбуці, можете створити блог чи ще щось, але на сайті у матеріалі про святкування Великодня ви не маєте жодного права критикувати церкву чи прихожан. Цей матеріал робився не для того, щоб ви висловлювали свою думку про католицьку віру, а для висвітлення життя Здолбунівчан (серед яких багато католиків). Якщо вам не подобається щось в матеріалі – висловлюйтесь, якщо ж вам не подобається сама католицька віра – то шукайте інше місце для розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Згідно Конституції України в нашій державі немає пріоритетів та привілегій у жодної із релігійних течій.

      • Сусанна

        Я вас підтримую Ярослав на всі100%.

  • Анна

    Ярослав, Ви останнім часом багато уваги приділяєте католицизму.Ще ні однієї статті не бачила пов”язаної з службами в інших церквах Здолбунова.Мене,наприклад, цікавить капличка Петра і Павла в центрі міста,котра роками будується через брак коштів! Чи мій коментар Вам теж здається НЕ ПО ТЕМІ ?????????

    • Я з радістю розміщуватиму матеріали выд усіх конфесій, що будуть у цьому зацікавлені. Наразі я такої зацікавленості від інших церков, нажаль, не бачу. Хоча уже скоро буде, сподіваюсь, інтерв’ю з представниками УПЦ КП.

  • Андрій

    От чим мені подобається сайт Здолбунів-сіті, що там ніколи коментарі не блокують.Кожен має право на власну думку!

  • Андрій

    Мої коментарі,доречі не завжди приємні і  адресовані в сторону влади, не видалили ні разу! Ви мене здивували тим,що не бачите зацікавленості від інших церков!!! Церква – провідник між людиною і Богом.Для мене це нормально, що настоятель церкви Петра і Павла ніколи не рекламує, не закликає. Коли людина сама потребує Бога,вона йде до церкви.Для мене Бог один.Я можу зайти в будь яку церкву і помолитись.Але є і образа,що мою рідну українську церкву пригнічують,насаджаючи російські. Люди не цінують свої традиції, йде завербування до сект,нав”язаних чужоземними державами!!!!

    • Ну я уважно слідкую за ЗДсіті, і коментарі там постійно труть. Навіть після журналістського тренінгу там був якийсь скандал з видаленням коментарів, правда ті коментарі які видалили я не бачив. У нас на сайті був за весь час видалений аж 1 відгук з 230 залишених, він також стосувався релігії. В цьому матеріалі наразі всі коментарі збережені.
      Щодо матеріалів про католицьку церкву – то так склалось, що останнім часом є інформаційні приводи до написання саме таких матеріалів. Коли буде православний Великдень – я обіцяю що буде звіт з храму УПЦ КП, як мінімум. Також я вже писав, що плануються інтерв’ю з представниками інших релігій, сподіваюсь, що нам вийде поспілкуватись з отцем Дмитром. Наш сайт є позарелігійним, ми підтримуємо всі церкви, що не є українофобськими. 

  • Пепе

    Я гадаю все таки ваші суперечки недоречні взв’язку з тим, що ким би ми не були! МИ є ХРИСТИЯНИ!!! А за фото також дуже дякую! Буде згадка про себе та своїх знайомих та друзів!!!

  • ck

    дякую… класна інфа… теж хотів сходити, відчути атмосферу, але банально забув..
    я православний християнин, але це не значить, що я не можу поважати інші релігії чи долучатись до їх обрядів.. тим паче що в даному випадку релігія та ж , напрямок інший;)

  • Іра

    Так,релігія та ж))))   Але у нас продовжується піст. І недоречно піти і наїстися ковбас з кошиків!!!!Єдине,що мені подобається в католиків_це місця для сидіння.Дивує,що до пречастя може йти хто завгодно,без сповіді.Мені здається,що до таїнства сповіді треба морально готуватися,молитися…

    • Катя

      Ковбас з кошиків ніхто не їсть.Їдять, коли приходять до дому після недільної Служби Божої. І до причастя не йде хто завгодно, а лише людина, яка на момент причастя не мая тяжкого гріха. В інакшому випадку має зробити іспит совісті і визнати свої гріхи на сповіді.

    • Сусанна

      О це ваш піст!Хіба піст зрештою заключається в тому що з”їв???чи піст в серці і в язиках…..

  • Пепе

    Без підготовки до Першого причастя, вам ніхто не дасть причастя та отець не дозволить іти до Сповіді – якщо ви не приймали Перше причастя!

  • Oleg

    А де обіцяна стаття зі святкування православного Великдня?

X